Skip to content

2016-05-28 – Keys and Chords Netherlands (Review)

Originally published:
http://www.keysandchords.com/album-review-blog/ben-craven-last-chance-to-hear

Google translation:

Let us hope it is not true, and can continue to enjoy Ben Craven’s creations. The newly released album ‘Last Chance To Hear’ takes you on a trip through the symphonic prog-modified Listening landscape.

The Australian is not his specimen. Previously brought this cinematic-prog rock-singer-songwriter for several laudable albums. And with this concept album he puts the icing on the cake.
Subject: “There are more musicians than listeners, there was never such a richness-diversity as well as opportunities in the music world. Downloading, streaming, LPs, CDs, … the choice is yours. “What a difference with, say, 20-30 years ago. Now not immediately a topic you run warm. But Ben Craven knows how to involve you directly in its work.
The music: A catchy fast opener (Last Chance To Hear), a James Bond song (The Remarkable Man), an orchestral and rock version of his “Critical Mass”), and plus a William Shatner (yes that of “Star Trek”) sung ‘Spy In The Sky’.

The DVD: a bonus for you to relish. Ben Craven tells fascinating how this concept came about with footage from his recording studio in operation. Plus you get four songs which includes a video animation on. Outlier here is the anachronistic image of a 30s marimba combo on the rocking ‘Revenge Of Dr. Komodo ‘:. Splendid timings and at times hilarious
The cover: for the artwork cooperation was asked Freyja Dean, art & design, with beautiful mandalas. Pure art and a delight to the eye. Roger Dean gave a beautiful logo for ‘Ben Craven.’
‘Last Chance To Hear’ enchants its totality and is now indispensable to me already in my collection. Lineup:

Ben Craven (all instruments and vocals)
William Shatner (vocals on Spy In The Sky)

Marino Serdons (4)
Ben Craven is a man of the world, recognizes the musical future. A total musical concept to enjoy!
He must return!

Original Dutch:

Laat ons hopen dat het niet waar is, en kunnen blijven genieten van Ben Craven’s creaties. Het pas verschenen album ‘Last Chance To Hear’ neemt je mee op een symphonische progrock-trip doorheen het gewijzigde luisterlandschap.
De Australiër is niet aan zijn proefstuk. Eerder bracht deze cinematic-progrock-singer-songwriter al enkele lovenswaardige albums uit. En met dit conceptalbum plaatst hij de kers op de taart.
Subject: ”Er zijn meer muzikanten dan luisteraars, er was nog nooit zo’n rijkheid-verscheidenheid alsook aan kansen in de muziekwereld. Downloaden, streamen, lp, cd,… aan jou de keuze.” Wat een verschil met pakweg 20-30 jaren geleden. Nu niet onmiddellijk een onderwerp waar je warm van loopt. Maar Ben Craven weet je onmiddellijk te betrekken in zijn kunstwerk.
De muziek: Een catchy snelle opener (Last Chance To Hear), een James Bond-song (The Remarkable Man), een orchestraal én rockversie van zijn ‘Critical Mass’), en daarbovenop een door William Shatner (ja die van ‘Star Trek’) ingezongen ‘Spy In The Sky’.
De dvd: Een bonus om van te snoepen. Ben Craven vertelt boeiend hoe dit concept tot stand kwam met beeldmateriaal van zijn opnamestudio in werking. Daarnaast krijg je 4 songs waar een video-animatie bij hoort. Uitschieter hier is het anachronistische beeld van een jaren ’30 marimba-combo op het rockende ‘Revenge Of Dr. Komodo’: schitterende timings en bijwijlen hilarisch.
De hoes: voor het artwork werd de samenwerking gevraagd van Freyja Dean, art & design, met schitterende mandala’s. Pure kunst en een streling voor het oog. Roger Dean leverde een prachtlogo voor ‘Ben Craven’.
‘Last Chance To Hear’ bekoort haar totaliteit en is voor mij nu reeds onmisbaar in mijn collectie.

Line-up:
Ben Craven (all instruments and vocals)
William Shatner (vocals on Spy In The Sky)

Marino Serdons (4)